joi, 30 decembrie 2010

sora Tutuianu Cerasela- multumesc


• Cine sunt palestinienii?

Scurt istoric

Istoricii denumeau actualul teritoriu al Statului Palestina ,, Philistae,,
Numele provine de la triburile filistine care au venit dinspre mediterana şi s/au amestecat cu populatiile semite cu care au venit in contact in zona. In Biblie Palestina este denumita Canaan. Existau urmatoarele grupe de populatii in vechea Palestina.
- grupul 1 canaaneenii
- grupul 2 filistinii
- grupul 3 israelitii, amoritii, aramenii, moabitii, edomitii, amonitii si altii care erau orginari din Peninsula Araba.
Elemente culturale au fost preluate din toate culturile cu care au venit in contact .
Triburile filistine au ajuns in Palestina actuala in epoca fierului si au fondat acolo un stat. Israelitii ocupa Palestina dupa lupte indelungate. In secolul VII odata cu intrarea califului Omar in Palestina are loc procesul de arabizare si islamizare a Palestinei. El construieste in Ierusalim o moschee, celebra de altfel in toata lumea islamica- moscheea Cupola Stancii.

Pana la sfarsitul primului razboi mondial Palestina intra sub dominatie otomana. Desi lipsita de resurse , fara agricultura sau industrie avansata, Palestina atrage atentia marilor puteri datorita asezarii sale strategice la confluienta a doua continente.
Franta si Anglia isi impart fostele posesiuni ale Imperiului Otoman si Palestina este trecuta sub administratie internationala. In 1839 se deschide la Ierusalim primul consulat occidental.

Palestina sub mandate britanic

Trupele britanice au intrat in Ierusalim pe 10 dec 1917 iar in toamna anului 1918 Palestina era sub ocupatie britanica.
Pe 2 noiembrie 1917 ministrul de externe britanic Arthur Balfour ii scria lordului Walter Rothschild o scrisoare care va ulterior va fi denumita ,, Declaratia Balfour,,
Scrisoarea avea urmatorul continut:

,, Draga lord Rothschild,

Am placerea sa va adresez, in numele guvernmului maiestatii sale, urmatoarea declaratie de simpatie fata de aspiratiile sioniste, declaratie supusa cabinetului si aprobata de el. Guvernul Maiestatii Sale priveste favorabil stabilirea in Palestina a unui camin national pentru poporul evreu si va utiliza toate eforturile sale pentru a inlesni infaptuirea acestui obiectiv, fiind de buna seama, clar inteles ca nu se va interprinde nimic care sa poate aduce prejudicii comunitatilor neevreiesti existente in Palestina, nici drepturile si statutului politic de care se bucura evreii in orice alta tara. V-as ramane recunoscator daca ati binevoi sa faceti cunoscuta aceasta declaratie Federatiei sioniste.
Arthur James Balfour

La declaratia Balfour au subscris Franta si Italia. Textul Declaratiei Balfour a declansat un val de nemultumiri si neliniste in Palestina. In anul 1920 a avut loc prima mare manifestatie araba, urmata de altele de aceasi amploare in 1921 si 1929. In anul 1929 in Palestina are loc o rascoala generala care a fost precedata de o greva de lunga durata- 6 luni. Drept raspuns la aceste presiuni sociale britanicii trimiteau o comisie de ancheta in Palestina care nu facea altceva decat sa intocmeasca rapoarte. In 1936 datorita cresterii numarului de imigranti evrei palestinienii declanseaza o alta greva generala cu un pronuntat character anticolonialist. Cererile grevistilor erau urmatoarele:
- revendicau dreptul la autoguvernare
- cereau interzicerea vanzarilor de terenuri catre evrei
- solicitau oprirea neconditionata si imediata a imigrarilor.
Ca de obicei Londra a trimis o comisie de ancheta in teritoriile palestiniene. Aceasta comisie a considerat ca singura solutie pentru rezolvarea problemei din zona este impartirea teritoriului Palestinei. Ambele comunitati- araba si evreiasca au respuns concluziile acestui raport(denumit de istorici raportul Peel)
Relatiile dintre cele doua comunitati au devenit tensionate. Apare pe scena conflictului temuta Hagana precum si gruparea extremista Irgun. Palestinienii isi cer in repetate randuri independenta de la britanici si in 1944 ia fiinta Comitetul arab Palestinian care va declara la formarea sa ca orice incercare din partea evreilor sau a oricarei alte puteri sau grup de puteri, cu scopul stabilirii unui stat evreu într-un teritoriu arab este un act de agresiune căruia I se va rezista prin forţă în stare de Statistica refugiati

1947 : 0 refugiati

1948: 750,000 refugiati

1955: 1,142,193 refugiati

1959: 2,175,310 refugiati

1967: 3,225,487 refugiati

1980: 4,390,790 refugiati

1992: 5,393,762 refugiati

2000: 6,445,875 refugiati

2008...today: 7.5 MILLION refugiati

legitimă apărare

Un comentariu:

  1. Doamne Dumnezeule ce multa suferinta are acest popor minunat pe un pamant atit de sfint !Doresc Pacea pe tot pamantul !!

    Pace lumina si iubire in inima acestui popor sfint !

    RăspundețiȘtergere