joi, 9 iunie 2011

Chitaristul-Mahmou Darwish




Era pictor
Dar imaginile
Uneori
Nu-si deschid portile
Si nici nu le sparg..
Nu intorc leviatanul de pe chipul lunii
(Prietene, Chitara,
ia-ma...
la ferestrele indepartate).

Era poet
Insa poemul i s-a vestejit in memorie
Cand a vazut Yafa
Pe puntea vaporului
(Prietene, Chitara
ia-ma..
la ochii cei caprui)

Era soldat,
Insa o schija
i-a macinat genunchiul stang
si i-au facut cadou
un nou gard
si un picior de lemn!
(Prietene, Chitara,
ia-ma...
la tarile adormite)
Chitaristul vine
In noptile urmatoare
Cand oamenii se duc sa stranga autografe de la soldati
Chitaristul vine dintr-un loc pe care nu-l vedem
Cand oamenii sarbatoresc nasterea martorilor
Chitaristul vine
Gol sau in izmene.
Chitaristul vine
Iar eu de-abia il vad
Adulmec sangele in corzile lui
Si de-abia il vad
Mergand pe fiece strada
De-abia il aud
Cum urla in plina furtuna
Priviti cu atentie:
Acela este un picior de lemn
Ascultati :
Aceea este melodia carnii de om

4 comentarii:

  1. Cutremurătoare şi sublime versuri...Bunul Allah să fie cu toate sufletele nevinovate care aud acest cântec cumplit...

    RăspundețiȘtergere
  2. Assalamu Aleicum !!! ,,Destinul este acea parte din Timp în care Istoria îsi imprima vointa ei asupra noastra. De aceea trebuie sa-i rezistam, sa fugim de el, să ne refugiem în Spectacol.

    Pe Pamant omul e dator sa traiasca numai viata. Moartea lui adevarata o va trai în Cer. Daca încearca sa traiasca moartea pe pamant, pacatuieste si se mistuieste în deznadejde. Si atunci, nici nu traieste cu adevarat, nici nu moare. E ca un fel de strigoi.

    Dar ce poate însemna o iubire? Cat poate ea dura? Nimic nu dureaza în lumea asta; totul trece, totul se preface, totul moare ca să se nasca din nou, altfel, în alta parte, cu alti oameni. '' Mircea Eliade
    Cu mult respect A.Roba

    RăspundețiȘtergere
  3. da...referitor la ce a spus Anonim despre iubire(defapt Eliade)inima omului poate iubi intregul pamant,insa societatea nu ne permite asta si atunci,inhiband iubirea...suferim.

    RăspundețiȘtergere
  4. Assalamu Aleicum !!! Poetii ,artistii in general au aceasta capacitate de a iubi intreg pamintul , intreaga omenire , ochii unei femei frumoase care poate au vazut-o pret de o secunda in toata viata sau doar o raza de soare un suris de copil o adiere de vint o floare si nu numai , fara frontiere . Imaginatia si creatia nu au granite .Cu voie sau fara voie Domnul Jaber Ahmed in afara faptului ca este jurnalist mai are si aceast talent de poet ,talent de care ar trebuii sa profite din plin si sa ne surprinda si cu un volum de poezii.
    CITAT.......
    "Diferenta dintre istorici si poeti nu consta din faptul ca unii scriu proza , iar ceilalti versuri ... Cei dintai descriu lucrurile care au fost , ceilalti faptele care pot deveni.Din aceasta cauza , poezia este mult mai filozofica si mai importanta decat decat istoria , intrucat afirmatiile ei sunt de o natura mai curand universala , fata de cele predilect singulare ale istoriei.”
    Aristotel
    Cu mult respect A.Roba

    RăspundețiȘtergere