vineri, 12 august 2011

Terorismul si violanta-Bashy Quraishy....multumesc frate


=Bombardarea norvegiană: Cum a apărut febra Islamofobiei în interiorul presei occidentale şi a experţilor anti-teroare?

Vineri, 22 iulie 2011, la ora 3:30 p.m., o explozie puternică a zguduit centrul oraşului Oslo, capitala Norvegiei, provocând mari pagube materiale, zeci de răniţi şi 7 morţi. Bomba a cauzat puternice distrugeri ale birourilor primului-ministru norvegian Jens Stoltenberg şi a numeroase alte clădiri oficiale din jur. Birourile învecinate – inclusiv cele ale unor cunoscute ziare norvegiene şi ale agenţiei de ştiri NTB – au fost lovite de suflul exploziei şi au fost evacuate. De asemenea, clădirea Ministerului Petrolului şi cea a sediului ziarului tabloid VG au fost şi ele afectate de suflul exploziei.
Din imaginile TV, se pot observa grămezile de moloz care arată gravitatea prejudiciilor. Bucăţi de geamuri sparte, aflate peste tot pe străzi, precum şi fumul de la incendiile provocate de explozie puteau fi observate dinspre cartierul guvernamental devastat. Cu toţii ar trebui să condamnăm un astfel de carnagiu plin de laşitate şi de brutalitate. Nu ar trebui să existe loc de „dar” sau de „dacă” în privinţa violenţei şi a terorii.
La scurt timp după ce a apărut ştirea la canalul de televiziune daneză TV2, am căutat pe alte 5 canale de televiziune (daneze, suedeze, norvegiene, BBC World şi CNN), pentru a observa ceea ce se discută şi cum este analizată situaţia de către experţii anti-terorism şi experţii de media şi cine a fost acuzat de această oribilă crimă. De asemenea, ei anunţau că erau multe semne care indicau grupări teroriste islamiste.
Nu am fost deloc surprins de rapiditatea cu care toţi comentatorii au început să arate cu degetul spre „terorismul islamic, Al-Qaeeda, Jihad sau chiar islamişti convertiţi”.Această acuzaţie gravă cu puternice conotaţii a fost oferită publicului, chiar dacă nimeni nu îşi asumase responsabilitatea pentru acest atac, nu se făcuse nicio arestare, nu se pornise nicio anchetă şi numele niciunei persoane nu era specificat sau măcar menţionat sau măcar ceva pe care să se sprijine acuzaţiile pe care presa şi experţii anti-terorism le lansau în mod iresponsabil.
Spre exemplu, expertul suedez în terorism Magnus Ranstorp a declarat printre altele pentru agenţia de presă Ritzau că acest act ar putea să fie produsul grupării Al-Qaeeda. Poziţia lui privind acestea s-a schimbat apoi când a făcut declaraţii pentru agenţia de presă T T: „A fost un atac cu bombă, este normal să îl asociezi cu terorismul islamic. Acum , am aflat despre un atac asupra Partidului Laburist al tinerilor şi acest fapt modifică perspectiva pe care o avem asupra atacului din Oslo.”
Acest ton şi degetul îndreptat în mod nejustificat spre „terorismul islamic” s-a schimbat puţin nu după mult timp, în momentul în care un bărbat norvegian blond a fost arestat după ce a împuşcat şi a ucis 10 tineri activişti politici ai Partidului Laburist aflat la putere, care s-au adunat pe insula Utoya pentru un seminar.
Din păcate, primul ministru al Norvegiei, Jens Stoltenberg, a mers la televiziunea norvegiană şi indirect indicat că atacurile teroriste aparţin unor forţe străine, din afara Norvegiei. Iată cuvintele sale: „Nimeni nu ne va reduce la tăcere, nimeni nu ne va trage la tăcere, nimeni nu ne va speria vreodată pentru că suntem Norvegia. Nu ar trebui vreodată să ne compromitem valorile şi democraţia.” El nu a aşteptat ca poliţia sau Ministerul Justiţiei să îi ofere câteva informaţii cu privire la cele întâmplate.
Poliţia a spus tot timpul că este prematur să acuzi pe cineva şi că nu ştiu încă cine este responsabil pentru aceste acţiuni. Ministrul de Justiţie norvegian însuşi, Knut Storberget, a lansat idea că bărbatul arestat, responsabil pentru bombardamentul din centrul oraşului Oslo, precum şi de împuşcarea tinerilor de pe insula Utoya este de origine norvegiană. De asemenea, este sigur că poliţia cunoştea dinainte identitatea bărbatului anchetat în Oslo, precum şi asupra mediului în care acesta îşi desfăşura activitatea. Poliţia a menţionat clar că nu a fost niciun moment vorba de terorism internaţional.
Agenţia de informaţii norvegiană cooperează cu poliţia districtuală din Oslo pentru a afla motivul atacurilor şi pentru interogarea deţinutului pe toată perioada nopţii cu scopul de a clarifica dacă el a acţionat pe cont propriu sau nu. Poliţia a confirmat până acum că în urma impactului 17 persoane au murit şi multe alte persoane sunt date dispărute.
Sper că în viitor politicienii, presa, experţii anti-terorism vor lăsa poliţia să îşi facă treaba aşa cum trebuie, să strângă probe, să strângă informaţii, să caute evidenţe şi să găsească vinovaţii. Ghicind, suspectând şi arătând cu degetul spre anumite persoane nu face altceva decât să creeze panica printre cetăţeni, să îi determine pe aceştia să acuze grupări inocent şi să distrugă, în final, bunele relaţii dintre lumea islamică şi Occident. De asemenea, este nociv şi periculos pentru minorităţile etnice şi religioase, în special pentru comunităţile musulmane care locuiesc în Occident în pace, armonie şi care sunt părţi ale societăţii occidentale.
Sunt multe persoane din Occident care îşi doresc să trăiască în bune relaţii cu minorităţile musulmane, însă, acţiunile iresponsabile ale formatorilor de opinie din Occident fac ca procesul de integrare a minorităţilor extraordinar de dificil, dacă nu chiar imposibil. Presa are un rol important în acest sens. Jurnaliştii au o foarte mare putere în formare opiniilor oamenilor, de aceea presa trebuie să fie extraordinar de atentă în momentul în care propune probleme delicate precum terorismul şi violenţa.

2 comentarii:

  1. Un articol excelent... Realist, obiectiv... Felicitari..

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos articol...Inshallah ca lucrurile sa se schimbe in bine, astfel incat sa putem trai cu totii in comuniune deplina....

    RăspundețiȘtergere