miercuri, 17 august 2011

vizitati Romania


Sarmizegetusa Regia

Daca vrei sa cunosti cu adevarat un popor, cauta inainte de toate sa-i afli originile!

Niciun loc nu poarta cu el amprenta originii poporului român asa cum o face Sarmisegetuza Regia, capitala regilor daci, situata la o altitudine de 1200 m pe dealul Gradistei din muntii Orastiei, judetul Hunedoara.
Ridicata la jumatatea sec 1 i.e.n, dupa unii istorici in sec 2-3 i.e.n, Sarmisegetusa Regia, este cucerita si distrusa de armata Imperiului Roman in anul 106 e.n. Romanii construiesc o alta capitala la 40 km distanta, Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
Cetatea era aparata de numeroase turnuri solitare si cetati de control si aparare printre care se numara cetatile: Costesti – Blidaru, Costesti – Cetatuie, Luncani - Piatra Rosie, Banita, etc..
Sarmizegetusa Regia cuprindea in aria sa: cetatea, zona sacra si asezarea civila.
Zidurile cetatii ridicate din blocuri de piatra dupa tehnica "murus dacicus", aveau 3 m grosime si o inaltime de aproximativ 4-5 m si inchideau o suprafata de 3 hectare formata din 5 terase . Aceste ziduri inconjurau varful dealului, urmand configuratia terenului.
Zona sacra se afla situata la 100 m est de cetate. Aceasta se intinde pe doua terase, in interiorul carora sunt amplasate sanctuare de tip rectangular si circular, construite din piatra de calcar sau de andezit.
Sanctuarul Mare Circular seamana cu pietrele de la Stonehange si este un veritabil calendar. Soarele de Andezit sau Discul Solar iti indica ora in functie de umbra soarelui.
Asezarea civila reprezinta cea mai mare locuire dacica compacta cunoscuta. Aici se aflau locuinte, ateliere mestesugaresti, depozite, instalatii de captare si distribuire a apei potabile. Dacii aveau un standard de viata ridicat care a ajuns la apogeu in timpul domniei regelui Decebal.
Ei credeau in nemurirea sufletului, se considerau nemuritori. Pentru daci, moartea era un prilej de bucurie, o cale de a merge la zeul lor suprem Zamolxes.
Odata ajuns in cetatea dacica te simti diferit. Sentimentul de apartenenta, de "acasa", de sacru si de maretie iti umple sufletul de liniste si binecuvantare. Prezentul se impleteste armonios cu istoria , credinta si legendele locului. Natura nu-ti incanta doar privirea, ci iti imbogateste si iti hraneste sufletul. Simti si respiri spiritul dacilor peste tot. Iti simti radacinile, te simti "acasa" ca niciunde altundeva.Vezi cu ochii mintii si ai sufletului. Te impresioneaza sanctuarele dacice, iscusinta si inteligenta lor. Ramai uimit. Respiri linistea binecuvantata a locului. Traiesti si simti ceva unic... Multumesti cerului si pamantului pentru bucuria pe care ti-o ofera si esti mandru de radacinile dacice
ale poporului român!
ale poporului român!

7 comentarii:

  1. Assalamu Aleicum !!! ,,Fiecare om isi ocupa locul de drept in lume, care se defineste prin raporturile cu oamenii din jur, si nu printr-o conditie sociala mostenita. Un om limitat va fi considerat ca atare indiferent de cat de bogat este. Puterea este in mainile celor care au ca si argument forta inteligentei si a ratiunii.'' citat de Marius Torok
    Ce frumoasa este Romania privita din prisma unui om ( si nu am sa spun strain pentru ca nu mai sinteti demult un strain de aceasta minunata tara )care nu este nascut pe aceste meleaguri magice (si nu gresesc folosind acest cuvint ,,meleaguri magice'') Dvs Domnule Ahmed Jaber , reusiti cu usurinta ,prin forta inteligentei si a ratiunii sa aveti o conditie sociala in Romania foarte buna si fructuoasa , si asta pentru ca sinteti un om simplu , si acest lucru este de apreciat la orice persoana indiferent de nationalitate sau religie , de aceea va doresc succes si sa ramineti asa tot timpul !!!!
    Cu tot respectul.A.Roba

    RăspundețiȘtergere
  2. e intradevar frumos, nu am avut inca prilejul sa o vizitez dar aceste randuri ma face sa imi doresc acest lucru.
    sa fiu sincera chiar daca sunt romanca acest post m-a uimit pur si simplu vazand ca este scris de mana unui strain arab despre istoria noastra a romanilor ..vazuta prin ochii dlui ahmed jaber invat so apreciez mai mult

    RăspundețiȘtergere
  3. Odata vazuta, Sarmisegetusa Regia, ramane in suflet ca un lucru drag si pretios… Abia astept sa o revad…

    Toata stima si tot respectul meu, domnule Ahmed Jaber!

    RăspundețiȘtergere
  4. superb...multa pretuire pentru modul cum vorbiti despre pamantul romanesc, despre aceste locuri sfinte

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru postarea pe care ati facut-o la mine pe wall !
    Un articol care le va da unora dintre prietenii mei de gandit! ...recunosc ... ar trebui si eu sa studiez mai mult istoria Poporului Arab !

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte intresant si placut bine inteles tot ceea ce postati dumneavostra este ceva placut si incantator!

    RăspundețiȘtergere
  7. Oammeni minunati si luminati plin de fericire !
    Va doresc PACELUMINA SI BUCURIE IN SUFLETE !

    RăspundețiȘtergere