duminică, 27 mai 2012

Salvati Ierusalimul de ocupatia israeliana


ARHELOGIE……


23.Implicarea guvernului israelian in activitatile de colonizare din Bazinul Istoric include externalizarea  activitatilor arhelogice catre organizatii israeliene private  pro-colonizare. Utilizarea arhelogiei ca instrument politic si ideologic in zona Wadi Hilweh, chiar in sudul Muntelui Templului \ AlSharif constituie o sursa  de  ingrijorare  din ce in ce mai profunda. Conform rapoartelor istorice, Ierusalimul biblic si-a avut originea  in aceasta zona, acum aproximativ 3000 de ani, si astfel locul a fost supus unor numeroase excavatii  arhelogice pe parcursul ultimului secol.
24.Gestionarea diferitelor situri arhelogice  din Wadi Hilweh, partea de nord a Silwan , a fost acum lasata , in mare parte , pe mainile El”ad, o organizaatie evreisti de colonisti. Organizatia a inchiat un parteneriat cu Autoritatea israeliana pentru a Antichitati , care este platita direct de catre El’ad pentru a efectua excavatii ,fara implicarea palestinienilor  sau supervizare internationala. In plus , cu sustinerea municipalitatii Ierusalimului , El’ad a reusit sa inchie un contract cu Autoritatea Israeliana pentru natura si parcuri , pentru gestionarea  “Orasului lui David “ parc arhelogic al vizitatorilor din Wadi Hilweh , contract care  este in prezent contestat la Curtea Suprema. Prin urmare , nu numai excavarea , ci si prezentarea de parti importante ale arhelogiei din Ierusalim au fost externalizate ctre El’ad . In data de 28 decembrie Comitetul Local  din Ierusalim pentru planificare si Cladiri a apropat un plan sponsorizat de El’ad pentru construirea unui vast complex turistic iaraelian in foarte sensibila zona Silwan. Acest plan include un pod peste sosea care va crea  o legatura directa intre situl turistic “Orasul lui  David “ si Poarta Dong  , intrarea in piata Western Wall . Este obiectivul declarat al El’ad sa transforme Wadi Hilweh\ Silwan  intr-o prelungire a cartierului evreiesc din Orasul Vechi . Daca este implementant , acest plan va constitui o alta actiune unilateral pe teritoriu afectand caracterul spatiului public in aceasta zona foarte sensibila .
25. Rezoltatul  a fost o poveste istorica oficiala partinitoare a Ierusalimului , care a pus accentul  pe conotatiile publice si evriesti-israeliene ale zonei , neglijand in acelasi timp  revendicarile arabe \musulmane de legaturi istorico-arhelogice cu acelasi loc. Scopul suprem al unei astfel de abordari , programate in prealabil , de prezentare a probelor arhelogice din zona pare a fi un efort concertat de a utiliza aehelogia pentru a intensifica o pretinsa continuitate  istorica evreiasca in Ierusalim , creand prin aceasta  sensul unei justificari  istorice pentru stabilirea Ierusalimului drept capitala eterna si indivizibila a Israelului.  Sursa…Jerusalim Old City
Sefii misiunii UE
RAPORT…
Campania Europeana de solidaritate cu…
   Cauza poporului palestinian  
.      partea a-4a

2 comentarii:

  1. as salam aleikum, pacat de tot ceea ce se intampla cu Ierusalimul. Probl lui ar trebui dezbatuta de catre ONU.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca citesti textele biblice remarci imediat ca cele doua popoare s-au nascut din acelasi tata : Avram...Orice ar vrea sa demonstreze evreii din punct de vedere arheologic, nu vor putea sa demonteze ceea ce spun toate religiile....Allah ne-a creat liberi si egali...iar pe ei i-a surghiunit in toata lumea pentru ca nu si-au pastrat Legea lui Dumnezeu....adica a lui Allah.
    Omenirea se indreapta spre un alt razboi....Toate marile corporatii sunt conduse de evreii...la ce le-o fi trebuit pamintul Palestinei ?! Cred ca pentru a implini o alta lege a lui Dumnezeu....

    RăspundețiȘtergere