joi, 14 mai 2015

pentru un drum comun spre o lume mai buna





 

De ani de zile clubul nostru romano arab de cultura si presa a avut si are activitati diferite dintre care: traduceri, intalniri,seminare, prin care aducem idei noi pentru un dialog construtiv .
. Ideile noastre au ca scopnun drum comun spre o lume mai buna , unde ne intalnim cu totii intr-un spirit intercultural . Ca urmare , am realizat traduceride carti din limba araba in limba romana . Am organizat conferinte internationale pentru un dialog interreligious in parteneriat cu Centrul de studii religioase , in cadrul Universitatii Ovidius , ultima fiind “Ierusalimul Orasul religilor “, care a avut loc la Palatul Parlamentului . De asemeana marcam sarbatorirea internationale , cele mai recente fiind Ziua mondiala a Refugiatului “, de care ne ocupam annual , in parteneriat cu Primaria Sectorului 2 – Bucuresti si Asociatia pentru Apararea Apartizilor si Refugiatilor (APADAR) ,cu care suntem parteneri,si “Ziua Mondiala a Copilului”,care a avut loc im Bucuresti , cu participarea a 132 de copii sirieni ,carora le-am acordat premii , alaturi de Asociatia Serviciul Apel si participarea active a biroului de ajutor Umanitar din cadrul Comunitatii Siriei Libere  din Romania .
Anul aceasta am hotarat sa lansam un proiect pentru un dialog si cunoastere directa ,numit “Bazar Multicultural “avand ca partener APADAR ,si Primariile din localitatile unde are loc acesta. Bazarul consta in ansablarea a 30 de corturi si exponerea unor obiecte si produse din divese tari ,pentru dezvoltarea caracterului intercultural al relatilor dintre populatia romana si reprezintatii minoritatilor de pe teritoiul Romaniei .
Prima editie a Bazarului Multicultural a avut loc in Centrul Vechi al Bucurestului ,in contextul Zilei Mondiale a Refugiatului ,ocazie cu care am organizat si o conferinta cu participarea unor importanti reprezintati ai mediului diplomatic .Excelantei sale Dl Omer Ahmed Karim Berzinji,Ambasadorul Republicii Irak in Romania , transmis cu aceasta ocazie ,poate fi citit pe www.migrant .ro. A doua editie a “Bazarului Multicultural” a avut loc la Brasov .in piata Sfatului , avand 30 de corturi,cu produse din cinci continente .Cetatenii Brasovului si turistidin diferite tari au vevitat cu bocurii acest Bazar. Au fost peste 2000 de vizitatori ,ceea ce ne deonstreaza  ca iseia noastra este constructive si merita sa continuam in foarte multe orase ale Romaniei ,bazandu-ne pe sustinerea autoritatilor locale si interesul cetateanului pentru cunoastere si dialog. Ne dorim sa avem colaborari si parteneriate constructive,cu colegi si organizatii non guvernamentale romanesti , alaturi de care putem castiga experianta si putere de munca .In urma unei intalniri cu reprezentatii Asociatia Novapolis , pentru un proiect pe care il putem avea impreuna,d-na presedinte Iris Alexe ne-a pecizat:-“Clubul romano-arab de cultura si presa s-a bucurat recent de o frumoasa colaborare cu Asociatia Novapolis- Centrul de analiza si Intiative pentru Dezvoltare s Centrul Multifunctional  My Place pentru a sprijinii participarea ansamblului de popular al studentilor palestinieni la Festivalul international de Folclor “Garofita Pietei Craiului “, editia a VIII-A organizata la Brasov in perioada 9-11 august 2014 .
Cu acest prilej gropul de dansatori format din 5 studenti palestinieni aflati la studii in Romania a impartasit din cultura si traditiile btariilor unui public numeros , printr-un spectacol captivant si plin de entuziasm .Fistivalul International de Flovlor “Garofita  Pietei Craiului”a reunite o serie de ansabluri din mai multe tariprecum :Grecia , Ungaria,Serbia, Germania, Philipine si Romania. Fistivalul reprezenta o buna ocazie de a promova cultura traditionala a tarilor participante , de a crea o punte de legatura si un schimb  cultural intre ansamblurile invitate dar si de prezenta oaspetilor istoria,cultura si o mai buna intelegere in coperare intre diferite culture cu obiceiuri si traditii variate.    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu