sâmbătă, 6 iunie 2015

Masacrele din Gaza arata ca traim intr-o padure in care domina legea junglei - Interviu cu un jurnalist palestinian

Israelul a utilizat rapirea si uciderea celor trei colonisti gasiti morti langa orasul Hebron din Cisiordania ca pretext pentru a ataca un teritoriu complet diferit si pentru a ucide cat mai multa populatie civila, in scopul ruperii acordului de impacare nationala semnat de Hamas si Fatah, afirma jurnalistul palestinian Ahmed Jaber.
"In numele adevarului si al respectului pentru viata, Clubul Romano-Arab de Cultura si Presa face apel la toate institutiile media romanesti sa acorde posibilitatea de a fi prezentate fapte si opinii cu privire la situatia din Gaza din ambele perspective, demascand astfel un genocid trecut sub tacere", se arata intr-un comunicat remis presei si semnat de prim-vicepresedintele clubului, Ahmed Jaber, expert in probleme arabe si ale Orientului Mijlociu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta isi prezinta punctul de vedere referitor la conflictul sangeros izbucnit in Fasia Gaza, caruia i-au cazut victime, pana acum, mii de oameni nevinovati.

De ce si cum s-a declansat ultimul conflict armat din Fasia Gaza?

PUBLICITATE
Dupa cum se stie, statul Israelian a fost declarat stat suveran in 1948, pe o parte din Palestina istorica, in baza unei rezolutii a ONU privind "Divizarea Palestinei". Au rezultat, astfel, un stat Palestinian, un stat Israelian si Ierusalimul ca oras International aflat sub egida ONU.

De atunci, Israelul a ocupat teritoriile care reveneau de drept statului Palestinian, agresiunea israeliana din anul 1967 avand ca scop ocuparea restului ramas din teritoriile statului Plestinian atribuit prin acea rezolutie, repectiv Cisiordania, Ierusalimul de Est si Fasia Gaza, extinzandu-se catre inaltimile Golan din Siria si catre peninsula Sinai din Egipt.

Conform spuselor oficialilor israelieni, liderii palestinieni protejeaza teroristii. Pe baza acestor pretexte, infrastructura palestiniana din toate teritoriile Cisordaniei a fost distrusa, iar un masacru a avut loc in tabara de refugiati din Genin.

In perioada 2008-2009, dupa expirarea armistitiului dintre Israel si Miscarea Islamica de rezistenta "Hamas", Israelul a invadat cu trupele terestre Fasia Gaza, omorand peste 1.500 de civili, ranind peste 5.400 de oameni si distrugand infrastructura si casele locuitorilor, dupa care, in 2012, a bombardat iarasi Gaza.

Acum, sub pretextul mortii a trei colonisti in teritoriile palestiniene (actiune condamnata de oficialii palestinieni si de catre civili, si cu privire la care pana acum nu s-a dovedit autorul crimei), au inceput razboiul impotriva populatiei din Gaza.

Hamas, ca miscare de rezistenta in Gaza impotriva ocupatiei, a raspuns cu ce a putut pentru a se apara de un invadator care ataca invocand o problema care nici macar nu a avut loc in Gaza.

Ei spun pe diferite canale media ca informeaza populatia inainte de a ataca, dar in realitate nu o fac. Orase intregi sunt masacrate in vazul lumii civilizate in care traim, pentru o actiune care poate a fost realizata de vreun partener de afaceri al celor trei israelieni ucisi...

Dezastrul inimaginabil provocat de razboiul din Gaza

Care este, din punctul dvs. de vedere, adevarul despre atacul israelian asupra populatiei civile palestiniene si ce sustin oficialii israelieni?

In cadrul acordului de impacare nationala Palestinian care a avut loc in Cairo, Miscarile de eliberare nationala Hamas si Fatah au semnat un acord prin care au stabilit trei puncte foarte importante:

1. Alcatuirea unui guvern de coalitie nationala format de tehnocrati;

2. Realizarea unor alegeri legislative si prezidentiale;

3. Punerea bazelor unei revolte populare legitime, fara arme, ca singura solutie.

Conform declaratiilor oficiale ale Israelului, liderii israelieni au fost deranjati de acest acord, acuzand presedintele palestinian de cooperare cu teroristii, punand presiuni si amenintandu-l pe presedintele autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas.

Avand in vedere ca Fasia Gaza se afla sub embargo israelian de aproape 8 ani, iar Israelul mai mereu declara ca liderii palestinieni nu sunt uniti si ca acesta este motivul pentru care nu pot ajunge la un acord cu palestinienii, dupa ce a fost infaptuit acest acord necesar, in locul unei atitudini pozitive, Israelul a inceput sa ameninte liderii palestinieni in frunte cu presedintele, cerand ruperea acestui acord.

De aceasta data, in opinia mea, sustinuta chiar de surse media si de analize politice detaliate (reportaje din presa germana arata cu dovezi faptul ca nu palestinienii sunt responsabili si este vorba doar despre o diversiune), Israelul a utilizat rapirea si uciderea celor trei colonisti, care au fost gasiti morti langa orasul Hebron din Cisiordania, ca pretext pentru a ataca un teritoriu complet diferit si pentru a ucide cat mai multa populatie civila, in scopul ruperii acordului si tergiversarii negocierilor.

Este condamnabil in schimb faptul ca, desi aceste lucruri sunt cunoscute de catre lideri ai comunitatii internationale, ele sunt permise, iar de catre media internationala sunt trecute in mare parte sub tacere, nefiind condamnate cum ar trebui.

Razboi in Gaza: De ce sunt bombardati civilii?

Care sunt urmarile reale ale bombardamentelor israeliene si ce ne puteti spune despre incalcarea normelor internationale ce vizeaza obiectivele protejate de ONU?

Conform cunostintelor mele, pana la momentul actual au fost ucise 1.945 de persoane civile, au fost raniti 9.900 de civili, iar un numar de 10.604 de case, moschei, scoli si tabere de refugiati palestinieni au fost atacate, unele fiind chiar sub egida ONU.

Cand au fost de acord sa inceteze focul si sa retraga armata, aceasta, la iesirea din teritoriile palestiniene, a distrus un oras din nordul Fasiei Gaza numit "Bet Hanun", iar relatarile din presa spun deja ca "a fost un oras acolo"... Altfel spus, nu au ramas din acest oras decat ruine.

Masacrele pe care le vedem arata ca nu traim in secolul 21, ci intr-o padure in care doar legea junglei domina, din pacate...

Ca legi incalcate de catre armata israeliana, amintim cel putin Conventia a IV-a de la Geneva privind protectia civililor pe timp de razboi si Conventia de la Helsinki, care a fost semnata in acelasi scop.

Razboi in Gaza: Armele tac din nou. Pentru cat timp?

Ce se poate face pentru oprirea imediata a acestui conflict armat si ce sanse sunt pentru rezolvarea prin dialog a diferendelor aparute?

Trebuie in primul rand sa fie ridicat embargoul din Gaza si trebuie data libertatea de miscare. Consider ca o simpla respectare a drepturilor omului ar fi un prim pas mai mult decat important pentru schimbarea situatiei de acolo.

Apoi, un acord de incetare a focului si implementarea rezolutiei 181 din 1947 (chiar daca este deja extraordinar de tarziu si trebuia implementata in urma cu zeci de ani) privind recunoasterea Palestinei ca stat independent si suveran.

De la acel moment, respectul reciproc intre vecini este de ajuns pentru o colaborare fructuoasa la mentinerea pacii si securitatii mondiale, si pentru ca atat populatia iudaica, cat si cea palestiniana sa depuna eforturi spre a construi si spre a lasa omenirii mosteniri frumoase si pozitive in locul unor orase distruse.

Nu cred ca exista precum declara guvernul israelian "pacea Israelului" si "securitatea Israelului". Consider ca pacea trebuie sa fie a tuturor, ca in acord cu drepturile omului toti oamenii au dreptul la viata si toti civilii trebuie luati in considerare ca egali in drepturi si obligatii.

Un comentariu:

  1. Evreii izgoniti si prigoniti de toata lumea au gasit un colt de rai in Palestina , s-au bucurat de pacea acestui pamint izvorita din Islam ...
    Azi din raiul care-a fost odinioara a ramas un iad comun guvernat de haos si ura si crime...
    Cine seamana vint culege furtuna
    Cristiana Dumitrescu

    RăspundețiȘtergere