miercuri, 2 septembrie 2009

cutia pandorei din orientul mijlociu

In cadrul editiei din aceasta saptamana a emisiunii ,, FARA FRONTIERE” ne-am hotarat sa incercam cu toate posibilitatile noastre modeste sa transmitem intr-un mod cat mai obiectv ceea ce se intampla in jurul nostru. Ne-am hotarat sa strigam impreuna cu dumneavoastra impotriva razboaielor nedrepte de pretutindeni care ne inconjoara. Avem nevoie de modele, avem nevoie sa transmitem suprema noastra dorinta de pace.
Invitatii din aceasta emisiune au fost : d-na Mihaela Onohrei, reporter special si dr. Hassan Kanaan.
De ce este ea, CUTIA PANDOREI plina de atatea surprize.
neplacute? De ce in urma razboaielor care au avut loc si care au loc si acum in Irak si Afganistan noi trebuie sa simtim gustul amar al acestora? De ce in urma lor noi simtim efectul in buzunarele noastre, de ce platim mai scump de parca soarta noastra ar fi sa platim aceste razboaie?
D-na Mihaela Onohrei spune cu foarte mare convingere si tarie de caracter ca acest lucru, adica faptul ca noi platim in bani aceste razboaie nu este atat de important sau atat de grav in comparatie cu alte lucruri. Este important faptul ca noi platim aceste razboaie in sperante si in vieti omenesti. Toate bunurile materiale de pe intreg acest pamant nu echivaleaza nici pe departe cu acel mod crund si josnic de plata care consta in luarea fortata a unui suflet nevinovat.
Care este imaginea acestui conflict, de ce este el plin de atatea surprize?
Dr. Hassan Kanaan este de parere ca totul este legat de o agenda, este o agenda intreaga, este un program politic pus de cineva numit politica internationala care controleaza totul. Nu este o situatie speciala sau unica a Libanului, Libanul face parte dintr-o agenda politica internationala, situatia sa fiind legata si de situatia din Palestina, din Siria, din Irak, Iran si Afganistan.
De ce oare Israel ataca Libanul, Siria si Egiptul? Oare existenta acestui stat este cauza acestui conflict principal?
Dr. Hassan Kanaan raspunde la aceasta intrebare spunand ca in Palestina situatia se prezinta sub forma a doua conflicte: primul este intre statul israelian si o parte din poporul palestinian si al doilea este politic si militar. In Irak conflictul este mult mai mare si mai diversificat din mai multe puncte de vedere: exista o armata straina in Irak , razboiul nu are o singura directie si exista oameni care lupta impotriva acestei armate straine, exista oameni / grupari care lupta impotriva cetatenilor irakieni, impotriva celor care pun bombe si care fac operatiuni sinucigase; exista lupta politica intre Irak si cei din jur pentru ca nimeni nu vrea sa-l sustina in cauza sa, exista lupta politica cu Iranul pentru ca Iranul sustine miscarile de care se impotriveste agenda politica internationala.
Prin legatura telefonica il avem pe dl. Aqel Mohamed care vorbeste despre cauza si problema palestiniana?
In aceasta zona mor copii, mor oameni batrani; situatia s-a inrautatit de cand miscarea hamas a facut cea mai mare greseala, a preluat conducerea cu forta.
De ce palestinienii au pierdut speranta in pace?
Dl. Aqel Mohamed raspunde ca acest lucru s-a datorat instaurarii miscarii hamas la putere.
In Palestina oamenii sunt in legitima aparare sau exista teroristi si terorism?
Invitatul prin telefon raspunde ca palestinienii sunt un popor care sufera zi si noapte, terorismul fiind foarte amplu dezvoltat in zona.
Cum vedeti o stabilizare?
Dl. Aqel Mohamed spune ca stabilizarea vine odata cu retragerea trupelor israeliene si recunoasterea statului palestinian de a da dreptul poporului palestinian de a-si manifesta bucuria, de a opri raidurile israeliene.
Pot convietuii israelienii si palestinienii?
Dl. Aqel Mohamed este clar convins ca acest lucru se poate face, problema nu vine din randul populatiei ci de la politicieni pentru ca ei sunt cei care nu se inteleg. Palestinienii au fost cei care au intins o mana ca un semn de prietenie si de pace insa gestul le-a fost rasplatit cu o strangere falsa de mana , ca si cum ar avea cutitul ascuns la spate si ar intinde mana in semn de intelegere cu un zambet fals pe fata.
Dr. Hassan Kanaan completeaza spunand ca mana israelienilor catre palestinieni nu este intinsa bine, un om care intinde mana un semn de pace nu o intinde cu un cutit in mana.
Care este imaginea Libanului?
Dl. Hassan Kanaan spune ca in sudul Libanului este o zona de vulcan calm, toata lumea asteapta ceea ce urmeaza sa se intample insa totul depinde de agenda politica. In Liban lumea politica este impartita in doua: una care se supune si alta care refuza acest lucru. Acum in sudul Libanului traieste cea mai mare tensiune. Cei care lupta pentru pace sunt platiti de noi iar cei care lupta pentru teroare sunt platiti de altii( de ei).
Ce inseamna teroristul / terorismul?
Dl. Hasssan Kanaan explica acest lucru spunand ca orice persoana care creeaza frica, teroare si care omoara oameni nevinovati , acesta este un terorist. In caz de razboi nu se mai numeste terorist, ci acest lucru este valabil doar in cazul civililor, crimelor savarsite asupra copiilor, a oamenilor nevinovati.
D-na Mihaela Onohrei crede ca nu exista o definitie unanim acceptata a terorismului, au fost inventate in jur de 109 definitii dar niciuna dintre acestea nu este acceptata. Terorismul este legat de problematica Orientului Mijlociu, zona cu un deficit al problemei de exprimare.. Libertatea de exprimare se invata si acest lucru trebuie sa-l faca si Orientul Mijlociu dar nu la modul cel mai dureros
آخر تحديث ( 01/04/2008 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu