joi, 3 septembrie 2009

Femei Irakiene

التقييم العام: / 3

سىءممتاز

الكاتب/ Mariana Bacescu

01/06/2008


Femeia irakiana isi doreste sa aibe aceleasi drepturi ca si barbatul irakian, tot ea vrea sa contribuie la construirea unei societati sanatoase pentru un viitor mai bun al Irakului, femeia irakiana este un exemplu pentru toate femeile din lume pentru ca ea este ambitioasa, luptatoare, gingasa si sufletista. Ea este un model pentru noi toate!!! Pentru a intelege mai bine acest fenomen si pentru a dezbate pe larg intreaga constructie morala si spirituala a femeii irakiene am invitat in emisiune pe d-na. Ghada Husain, profesoara la scoala irakiana, pe d-na. Al Sudani Diana Suha ( care este rodul iubirii intre un cetatean de origine araba si unul de origine romana ) si nu in ultimul rand pe d-nul Haidar Mohammad, doctor in economie.
De-a lungul istoriei, in societatea irakiana, femeile au avut un rol deosebit, care este istoria acestui rol?
Ghada Husain : Femeia irakiana a avut un rol foarte important in aceasta societate, ea a fost regina, zeita, conducatoare, femeia careia i se lua parerea inteleapta; desi se considera ca barbatul este capul familiei, si femeia a avut un rol important in cadrul familiei; ea este cea mai importanta structura a societatii, femeia se ocupa de crestera copiilor si de educarea lor, ea este cea care ii invata sa-si iubeasca patria; ea ii educa pana cand acestia cresc si isi fac un drum in societate; ea este o femeie rabdatoare, culta, este o femeie religioasa care isi respecata religia, tot ea este cea care se ocupa de economia familiei si de multe altele; dovada este faptul ca femeia irakiana a reusit sa-si indrume familia desi tara a trecut prin multe necazuri; chiar daca si-a pierdut tatal, sotul, fiul ori fratele, ea a ramas mereu puternica.De-a lungul timpului, femeia irakiana s-a confruntat cu multe conflicte, razboaie care au fost in Irak.
Cum s-au comportat femeile fata de aceste conflicte?
Haidar Mohammad: Daca ne intoarcem in istorie, pe vremea cand a aparut islamul, observam ca femeia irakiana si cea musulmana a participat si la razboaie , si nu neaparat ca a intrat efectiv pe campul de lupta, ci ea era sprijinul acestor luptatori, ea ii ajuta pe raniti; din acea perioada, de 1400 de ani de cand a aparut islamul, femeia a avut un rol foarte important iar islamul i-a acordat un interes foarte mare; razboaiele au facut ca barbatul sa plece la lupta si femeia ramanand singura , a trebuit sa fie pentru copii ei si mama si tata si sa lupte mai departe; ceea ce a suferit femeia irakiana in ultimii ani nu cred sa existe alta sa fi trecut prin aceeasi suferinta; toti irakienii apreciaza rolul femeii mai ales ca de-a lungul anilor de razboaie ea a incercat sa mentina linistea in familia ei.
Acum in Irak, femeile irakiene sufera alaturi de restul poporului ca un rezultat al politicii terorismului, al politicii de crime, de ocupatie, de razboiul care este in Irak. Rezultatul acestui razboi a dus la dezbinarea familiei, la aducerea multor copii orfani si femei vaduve.
Ce rol are femeia irakiana acum fata de aceste nedreptati?
Ghada Husain: Problemele care au aparut in familiile irakiene au avut efect asupra copiilor in special iar din acest motiv femeia a avut rolul cel mai important pentru ca ea trebuia sa refaca echilibrul si sa-l mentina; lucru foarte greu daca stam sa ne gandim ca tara ei din punct de vedere financiar era in scadere totala; familii irakiene si-au pierdut locuintele, nu mai aveau conditii de trai foarte bune ( lucru care i-a influentat foarte mult pe copii); femeia irakiana a fost nevoita sa munceasca singura pentru a-si mentine familia la un anumit nivel astfel incat copiii ei sa nu aibe nimic de pierdut si de suferit.
Prin legatura telefonica d-nul Mircea Pelea:
Buna ziua, stimati colegi si telespectatori. O emisiune deosebit de interesanta legata de rolul femeii in islam, in societatea irakiana; femeia irakiana este un model pentru toate femeile din lume avand in vedere suferinta prin care a trecut; am urmarit de-a lungul celor 18 ani de experienta jurnalistica toate evenimentele de pe mapamond si am ramas profund impresionat de puterea si de verticalitatea femeii irakiene care a stiut sa depaseasca orice greutate si sa tine capul sus; femeia irakiana este un simbol pentru toate celelalte femei din lume.
Cum reuseste femeia irakiana sa mentina unitatea familiei sale?
Ghada Husain: Nu numai in familia irakiana ci si in orice familie din lume cel mai important lucru este iubirea, fara ea aceasta familie nu poate fi cladita pentru ca iubirea duce la o uniune.
Cum este solidaritatea femeilor cu alte femei care au avut necazuri?
Ghada Husain: Aceasta problema persista pentru ca in fiecare zi se pierd copii, frati sau soti.
In ultima vreme in Irak au avut loc infiintari de societati civile, infiintate si conduse de femei care au avut ca scop ajutorarea orfanilor si a altor vaduve.
Societatea irakiana este una in care oamenii se ajuta intre ei pentru a putea trece peste acest necaz.
Cum pot femeile din Irak sa ajute ceilalti membrii ai societatii?
Ghada Husain: In ciuda tuturor greutatilor intampinate, femeia irakiana a ramas o femeie puternica; ea nu da mare importanta acelor chestiuni legate de aspectul ei exterior ( sa se infrumuseteze ), asadar, ea a avut prioritati mult mai importante. Interesul ei a fost sa-si mentina familia si sa-si educe copii.
Care au fost urmele lasate de razboiul din Irak?
Ghada Husain: razboiul a lasat foarte multe urme: in primul rand frica – atunci cand merge pe strada ea este tot timpul speriata; ea este foarte grijulie, incearca sa-si apere familia cu orice pret; cu toate acestea ea incearca sa mearga mai departe, dovada fiind faptul ca ea a mers impreuna cu familia la alegeri pentru a vota pentru un viitor mai bun.
Haidar Mohammad: Aceste razboaie au avut efecte pozitive si negative asupra femeii irakiene:
partea negativa este ca si-a pierdut sotul sau fratele si barbatul nu si-a mai putut continua studiile iar partea pozitiva este ca femeia irakiana a devenit mult mai puternica.
Al Sudani Diana Suha : Faptul ca sunt femeie inseamna ca trebuie sa am simtul responsabilitatii mult mai mare in tot ceea ce fac, poate ca intr-o zi voi fi si eu mama si voi inbina cu succes cariera de femeie si pe cea de mama; alaturi de un barbat irakian ma simt protejata, ma simt in siguranta dar niciodata inferioara lui; parintii mei au fost unul de nationalitate irakiana si altul romana si ma simt mandra sa stiu ca sunt rodul acestei frumoase povesti de dragoste intre parintii mei;
Asadar putem spune cu certitudine ca femeia irakiana reprezinta un ideal al femeii in general, un ideal demn de urmat de catre oricare femeie, din oricare religie, cu orice statut material sau social ar fi ea.
Importante sunt valorile pe care ea le insufla in mintea si in sufletul oricareia dintre noi; sunt valori care nu se degradeaza odata cu trecerea timpului, ba din contra ele se fortifica tot mai mult. Femeia irakian prin ceea ce transmite ea reprezinta cu siguranta o incununare a tot ceea ce este mai frumos, mai virtuos, mai sincer si mai curat pe acest pamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu