joi, 3 septembrie 2009

Experienta Comunitatii Irakiene


التقييم العام: / 1

سىءممتاز

الكاتب/ Bacescu Mariana

25/04/2008

O noua duminica de relaxare si odata cu ea soseste si o noua editie a emisiunii ,, Fara frontiere”, singura emisiune in limba araba in Europa de Est, zona Balcani, emisiune care transmite mesajul sau din capitala Romaniei, Bucuresti. De aceasta data se vorbeste despre experienta comunitatii irakiene din Bucuresti care demonstreaza ca ceea ce s-a intamplat si ceea ce se intampla in Irak este un amestec extern, nicidecum intern. Invitatii acestei editii sunt urmatorii: d-nul. Haidar Mohammad ( vicepresedinte al comunitatii irakiene ), d-nul. Mohamad Al-Bazzaz ( responsabil relatii externe ) si nu in ultimul rand d-na. Faten Hussein ( membra a comitetului pentru probleme sociale )


De unde a pornit ideea infiintarii acestei comunitati domnule Haidar Mohammad?

,, Doresc sa arat ca istoria Irakului dateaza de mai mult de 6000 de ani iar pe timpul acestei istorii si civilizatii a fost scrisa prima lege din istoria lumii: aceasta lege a organizat relatiile sociale si culturale intre diferite persoane: totodata trebuie mentionat faptul ca aceste legi au fost scrise pe niste bucati din piatra care au fost numite legile lui Hamurabi ( actualmente aflate in muzeul Luvru din Paris ). Aceste legi sunt principiile fundamentale ale lucrarilor organizatiilor sociale civile. Irakienii sunt diferiti de celelalte natii ( arabe sau musulmane ), irakienii se casatoresc intre ei, barbatul musulman se poate casatorii cu o femeie crestina sau evraica. Din acete motive enumerate ne-am gandit sa infiintam aceasta comunitate irakiana. Noi, membrii acestei comunitati irakiene dorim sa intindem podurile de iubire si de relatii intre Irak si irakienii din diaspora. Constructia noului Irak nu se va realiza doar cu irakienii din tara ci si cu ajutorul irakienilor aflati in diaspora. Dorim totodata sa transmitem Irakului experienta pe care a avut-o Romania dupa caderea dictaturii, aceasta experienta democrata, libera si care respecta drepturile omului si doreste o noua tara. Pentru noi, Romania este un model pe care trebuie sa-l luam in considerare, Pentru aceste motive ne-am gandit sa infiintam aceasta comunitate. Membrii consiliului administrativ al comunitatii au fost desemnati prin voturi la data de 2 decembrie 2007; aceasta comunitate are rolul de a impartii pacea si libertatea printre oameni. “


Unitatea unei natiuni este legata in mod esential de limba in care oamenii vorbesc pentru a-si comunica interesele lor economice, culturale si intelectuale. Ce inseamna limba araba in Irak pentru dumneavoastra domnule Mohamad Al- Bazzaz ?

,, Limba araba este limba oficiala in Irak insa mai exista si o a doua limba, cea kurda vorbita de comunitatea kurda care reprezinta 20% din populatia Irakului; mai exista pe langa acestea mici comunitati care vorbesc limba turcmena si altele. Majoritatea irakienilor vorbesc limba araba, aceasta fiind limba Coranului; insa toti irakienii indiferent de natie vorbesc limba araba pe langa limba lor materna; de-a lungul timpului au existat multe limbi in Irak , scrise in cartile de istorie dar multi irakieni acum nu le mai vorbesc.”


Limba araba este limba vorbita de oamenii din Golf pana in Maroc, oamenii sunt legati cultural, intelectual etc. Profetul Mohamed, acum 1400 de ani cand a migrat din Mecca in Medina a infiintat o noua civilizatie: civilizatia credintei. Ce inseamna acest fapt pentru dumneavoastra domnule Mohamad Al-Bazzaz?

,, In urma cu 1428 de ani cand a aparut islamul, toate cuceririle au inceput din Peninsula araba pentru a transmite acest mesaj divin catre toate popoarele lumii. Au inceput din Irak, Egipt, N Africii pana au ajuns in Spani; a transmis o imagine foarte buna islamului, a aratat civilizatiei musulmane pacea, drepturile omului, credinta etc. “


Credeti ca aceasta noua civilizatie infiintata de profetul Mohamed a ajutat apropierea distantelor dintre oameni, a comunitatii dvs. domnule Al-Bazzaz ?

,, Cu siguranta s-a intamplat asa; mesajul musulman neaga drepturile omului si personalitatea acestuia fie ca este arab sau nu, acestea se transmit prin faptele omului.”


Adunand valorile spuse de dvs. domnule Al-Bazzaz prin apropierea distantelor dintre oamnei rezulta ca toleranta in mesajul dvs. este o valoare si nu o nevoie. Totusi cum puteti explica violenta din Irak?

,, Violenta este un factor extern, ea nu provine din Irak; de-a lungul a 1400 de ani Irakul a trait in pace cu popoarele din jurul sau, indiferent de religia acestora. Inaintea caderii regimului din 2003 noi nu am cunoscut violenta, nu a existat terorism si totodata ne pare rau pentru ceea ce se intampla . “


Modul democratic in care ati organizat congresul dvs. si ati ales un comitet in care dvs. sunteti presedinte ce reprezinta pentru dvs.? Ce inseamna democratia? Avem nevoie de ea domnule Haidar Mohammad?

,, Dupa caderea regimului, toti irakienii si-au dorit sa cladeasca un nou Irak pasnic, Irakul si-a dorit sa fie o tara democrata unde sa-I fie respectate drepturile; din cauza dizolvarii celor doua ministere ( interne si al apararii ) celelalte tari aflate in jurul Irakului au intervenit in interiorul acestuia.”


Prin legatura telefonica il avem pe domnul Issam Akrabaoui- membru fondator al clubului romano-arab de presa : ,,Doresc sa atrag atentia asupra unui lucru important pe care l-a facut comunitatea irakiana si anume a pus la un loc toate religiile existente, acest lucru ne asigura ca irakienii si ceea ce se intampla in Irak , terorismul nu este din cauza irakienilor. Care este rolul comunitatilor irakiene din afara Irakului pentru a unii irakienii din interiorul acestuia domnule Haidar?

,,Comunitatile irakiene din afara Irakuluiau un rol foarte important, reconstructia Irakului nu este doar responsabilitatea irakienilor din afara acestuia. Noi suntem intr-o legatura continua cu poporul iarkian prin presa, prin televiziune etc.; dorim sa le explicam irakienilor ceea ce este democratia, dorim sa apropiem puncte de vedere ale irakienilor. “


In aceasta comunitate, femeile au un rol deosebit, care este acesta doamna Faten Hussein?

,, Am sa va spun o poveste minunata despre respectul acordat femeii de catre barbatul irakian: este vorba despre unul dintre regii Babilonieni ( Nabu Nasser) care a desenat una dintre cele mai frumoase imagini despre viata de familie; intre acest rege si o femeie de etnie kurda din N Irakului a existat o poveste de dragoste; dupa ce s-a casatorit cu ea, a dorit sa-i prezinte imaginea unui barbat irakian adevaratsi a recurs la cladirea gradinilor suspendate pentru a-I arata iubirea fata de ea; femeia alocuit in aceste gradini suspendatepentru a nu-i lipsi locuirile natale mult iubite. “

Acum prin legatura telefonica se afla alaturi de noi domnul Abdalla Mobasher- vicepresedintele comunitatii egiptene din Romania:,, Comunitatea egipteana saluta si felicita comunitatea irakiana pentru infiintare si pentru alegera persoanelor la caonducerea sa. Motivul acestui succes il constituie existenta unui lider si acesta este ambasadorul Irakului, d-nul Adel Murad, lui i se datoreaza reusita. Pentru el toti irakienii sunt egali, el nu face discriminari sau alte diferente. “


Spuneti-ne domnule Al-Bazzaz, de ce congresul a venit asa de tarziu?

,, Din cauza situatiei prin care a trecut Irakul in 2003, in urma caderii regimului si a problemelor interne. De curand s-a deschis si sediul acestei comunitati, in str. Alizeului nr. 6. La deschidere au fost prezenti membrii celorlalte comunitati arabe din Roamania si totodata si distinsul domn Ahmed Jaber. “


Cu ce sentiment traiti departe de tara dvs. domnule Haidar?

,, Noi am fost obligati sa fim departe de patria noastra si acum Romania este tara noastra; romanii sunt oameni ospitalieri insa dorul de tara noastra persista si dorim sa ne intoarcem intr-o buna zi ca sa-i ajutam pe fratii nostrii sa cladeasca Irakul cel nou, democrat, federal unit si liber. “


Care este rolul femeii iarkiene din comunitatea irakiana in Romania doamna Faten ?

,, Rolul nostru este pentru patria noastra, printre motivele pentru care candidam ca membre a comunitatii irakiene se afla si acela de a ajuta comunitatea irakiana de aici; dorim sa-i ajutam pe fii patrei noastre indiferent cat de mic este acest ajutor.

Femeia irakiana se numeste si femeia timpurilor grele, femeia este asemenea palmierului care nu se clatina indiferent de situatie, ele sunt considerate o avere culturala; in camera deputatilor din Irak sunt 69 de femei reprezentand 25% din totalul deputatilor.

25% din parlamentul irakian nu este un numar mic, in comunitatea irakiana sunt 4 femei printre 11 barbati.


Autoritatilor romane in urma summit-ului NATO i-a fost frica de atentate din partea arabilor. Ce puteti declara domnule Al-Bazzaz pentru a linistii autoritatile romane?

,, Poporul arab este departe de terorism, principiile poporului arab se bazeaza pe pace si nu pe conflicte. Exista o propaganda in mass media care strica imaginea araba oriunde in lume; nu negam faptul ca exista oameni arabi care fac terorism, acestia sunt extremistii care cred ei ca doar asa isi pot rezolva problemele. Primul popor care a cladit civilizatia, care a descoperit alfabetul si diferite tipuri de scriere, acest popor este departe de a fi terorist.

آخر تحديث ( 25/04/2008 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu