duminică, 6 septembrie 2009

Fenomenul de convergenta - invitati: Marius Pricopie, Marius Raducanu si Naim Belgin

In acesta  prima parte a emisiunii s-a pus in discutie si s-a analizat un fenomen numit ,,convergenta”, fenomen prin care crestinii si musulmanii pot convietui in mod pasnic si care se afla in desfasurare in zona Dobrogea. "Convergenta" ce are loc in Dobrogea este un exemplu pentru intregul continent european, motiv pentru care organizatii de prestigiu precum UNESCO au avut-o drept tema de studiu. si de discutii. Invitatii din aceasta parte a emisiunii au fost trei tineri minunati, niste oameni ai prezentului care merg spre viitor: d-nul. NAIM BELGIN- presedinte al organizatiei UPSC Medgidia si candidat la primaria Medgidia, d-nul. RADUCANU DUMITRU- candidat din partea UPSC la primaria Medgidia si d-nul. Marius Pricopie - candidat din partea UPSC la primaria mun. Constanta
Intrebat cum se poate ca dumnealui sa fie dintr-un partid crestin domnule Pricopie si sa aiba in acelasi timp un candidat musulman la primaria Medgidia, domnul Marius Pricopie  a relatat: c
"intr-adevar sunt un partid crestin insa notiunea de crestin din denumirea partidului ( UNIUNEA POPULARA SOCIAL CRESTINA ),  are o rezonanta ceva mai larga si mai complexa decat stricta notiune de crestin in acceptiunea religioasa; denumirea de crestin din denumirea partidului se refera la faptul ca orice om din Romania care are frica de Dumnezeu, indiferent cine este Dumnezeu din religia pe care o are, acesta s-a calificat in ceea ce inseamna implicare in viata sociala, civica si atunci el este un om care poate sa faca  politica cu succes. Politica inseamna implicare civica si nu demagogie, vorbarie goala, inseamna fapte legate de vorbe"
De cand este infiintat partidul si cati membrii are pana in prezent?
"Este un partit relativ tanar si functioneaza cu acte in regula de la sf. lunii ianuarie 2007; presedintele acestui partid este domnul senator Ioan Talpes; totodata preocuparea principala a fost si este construirea; in jud. Constanta din 70 de localitati prezente, suntem prezenti  in 55 de localitati cu organizatii. De la o zi la alta partidul creste simtitor, numai la nivelul mun. Constanta, numarul membrilor partidului depasind  cifra de 1200 de oameni"
Membrii partidului dvs. sunt tot tineri domnule Marius Pricopie?
"Majoritatea oamenilor din cadrul partidului nostru sunt oameni tineri, insa sunt si oameni cu varste mai inaintate, ei demonstreaza ca nu sunt oameni care au ramas ancorati in trecut in ceea ce priveste raul, ci vin trecut cu chestiuni care ajuta sa vedem mai clar."
Intrebat cum se poate ca, fiind musulman, sa adere la Uniunea Crestina si sa candideze prin aceasta la primarie, Naim Belgin a raspunds ca UPSC este un partid popular care se adreseaza tuturor oamenilor, indiferent de conditia sociala, economica, culturala sau religioasa de care apartin. El crede in puterea dialogului si mai crede ca musulmanii pot aduce un plus orasului Medgidia, doreste sa promoveze un dialog, sa promoveze tinerii, ideile si oamenii dinamici.
Domnul Marius Raducanu a relatat in continuare ca, in opinia sa, apartenenta religioasa nu este o conditie pentru a fi membru al unui partid, ceea ce este important fiind credinta intr-un scop bun si in efectele pozitive ale unitatii. Conform spuselor domnului Raducanu, pentru faptul ca face parte dintr-o alta religie, domnul Naim Belgin nu este cu nimic inferior fata de ceilalti, intrucat cele doua religii (crestina si musulmana) se completeaza una pe cealalta demonstrand viabilitatea principiul ui complementaritatii.
In cadrul emisiunii, domnul Marius Pricopie a relatat ca cel care l-a propus pe domnul Naim Belgin pentru functia de presedinte al UPSC Medgidia este domnul Raducanu, un crestin ce a considerat de cuviinta sa propuna un musulman pentru candidatura. Invitatii sunt de acord cu faptul ca domnului Naim Belgin ii sunt cunoscute calitatile, considerand ca, in final, totul a fost si o provocare prin care s-a incercat si se incearca schimbarea conceptiilor vechi.
Prin legatura telefonica a intervenit in cadrul emisiunii domnul Ilie Cires din Medgidia care l-a felicitat pe domnul Belgin pentru curajul de a candida la functia de primar si totodata a marturisit faptul ca are incredere in tineretul prezentului, in corectitudinea si in gandurile bune ale reprezentantilor acestuia.
Domnul Naim Belgin a facut in continuare o scurta enumerare de proiecte ce urmeaza sa fie puse in practica: asigurarea unui climat propice pentru investitori, astfel asigurandu-se noi locuri de munca, reabilitarea strazilor, creearea unui parteneriat public pentru o mai buna administrare a cimitirelor, creearea de spatii verzi si reconditionarea celor existente, asigurarea uni climat de siguranta, creearea unor sali de sport si recontitionarea celor existente, reconditionarea orfelinatelor si a azilelor.
O noua interventie telefonica  din Medgidia, de data aceasta un domn care a vrut sa-si pastreze anonimatul, este destinata pentru exprimarea regretului unei persoane din acel judet asupra faptul ui ca relatia dintre tatari, musulmanii din zona nu este "nici macar satisfacatoare datorita unor semeni tatari care in dorinta lor oarba de a satisface interesele lor personale si meschine, au inceput sa dezbine aceasta comunitate considerand ca religia si cultura sunt o piedica pentru ei". Totodata anonimul nostru si-a declarat speranta ca domnul Naim va iesi din tiparele celorlalti candidati.
Cu privire la organizarea unor activitati proprii, legate de organizatia tatara, domnul Naim Belgin a raspuns moderatorului ca ideea de baza este aceea a organizarii unor activitati /organizatii similare , pentru ca in final, concurenta nu poate fi uitata. "Se defineste ca Uniune Populara pentru ca este pentru prima data in istoria postdecembrista; se doreste  aplicarea la o structura de partid principiul subsidiaritatii prin implicarea tuturor nivelurilor sociale si nu prin acapararea deciziei politice de catre false elite care se lupta pentru consercarea unor privilegii ; problemele se vor rezolva acolo unde apar de catre oamenii care le cunosc cel mai bine; se doreste o uniune pentru ca acesta este modul de multiplicare al fortelor."
Urmeaza o noua interventie telefonica, domnul David Bogdan din Medgidia, relatand faptul ca in oras se discuta despre o alianta impotriva domnului Moinescu, acualul primar, asertie in urma careia domnul Naim Belgin afirma "Cei care s-au aliat impotriva actualului primar au demonstrat ca sunt slabi si ca nu au un candidat puternic pentru actualul primar"
Domnul Marius Pricopie a venit de asemenea in completarea spuselor domnului Belgin afirmand ca este foarte important sa se faca diferenta intre o alianta preelectorala si postelectorala; "a te alia impotriva unui om este o chestiune deplasata, alierea se face in conditiile in care constatam ca drumurile pe care mergem sunt aceleasi si incercam sa ajungem la o linie de capat impreuna in conditiile in care credem in alelasi lucru."
Intrebat cu privire la cerintele sale fata de locuitorii orasului Medgidia, domnul Marius Pricopie ea afirmat ca este foarte greu sa ceri unor oameni ceva in conditiile in care sunt supusi unor presiuni ce tin de manipulare. Se poate solicita totusi cetatenilor din Medgidia sa se informeze, sa mearga la vot in cunostinta de cauza si sa iasa de sub aceasta presiune care inseamna manipulare.
In final, domnul Naim Belgin a transmis oamenilor rugamintea de a avea incredere in puterea de a face, "nu maine ci azi, singura sansa de a profita de viitor fiind sa profitam de prezent."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu