luni, 7 septembrie 2009

Scopurile Clubului Romano-Arab de Cultura si Presa - viziunea membrilor fondatori de origine araba



Asa cum in cadrul emisiunii din data precedenta au fost prezenti membrii romani fondatori ai clubului romano-arab de presa ( dl. Oreste Teodorescu- realizator tv si dl. Mihail Galatanu- director revista ,, Flacara” ), de data aceasta, la 16.03.2008, a venit randul sa fie prezenti in emisiune membrii comunitatii arabe ca membrii fondatori ai aceluiasi club,

dl jurnalist Mazen Rifai,
dl Issam Akrabauoi si
dl Abdulah Mubaser, care este totodata si vicepresedintele comunitatii egiptene din Bucuresti.

Cu aceasta ocazie invitatii emisiunii au dezbatut acelasi subiect al infiintarii clubului romano-arab de presa, de data aceasta din perspectiva ideilor comunitatii arabe, din punctul lor de vedere.




Cu privire la motivele infiintarii acestui club, premisele de la care porneste si scopul pe care tinde sa il atinga, a vorbit domnul Mazen Rifai:
Dl. Rifai a multumit in primul rand emisiunii care in ultimul timp a ocupat un loc foarte bun prin prezentarea mai multor programe diferite si totodata pentru ca a reusit printr-o metoda sau alta sa exprime imaginea societatii arabe din Romania. Acesta a continuat spunand ca ideea infiintarii acestui club a fost una acumulata si marturiseste ca in acest club ei sunt o parte a confruntarilor dintre civilizatii:

"Oamenii de stiinta au afirmat ca nu exista o cultura sau o civilizatie superioara si civilizatie inferioara, ci toate civilizatiile sunt egale: asadar nu exista o cultura si cultura dusmana si nimeni dintre noi nu are adevarul intreg."
Referitor la intrebarea "de ce si pentru ce s-a infiintat acest club", dl Rifai a afirmat faptul ca a observat ca dupa evenimentele din septembrie 2001 imaginea lumii arabe in presa a inceput sa fie din ce in ce mai patata si in Romania, cu precadere dupa evenimentele rapirii ziaristilor romani in Irak. In aceste conditii au inceput sa se organizeze manifestari culturale ale arabilor in Romania pentru a se informa corect poporul roman despre lumea araba.




Aceste manifestari insa nu au fost suficiente pentru a reflecta corect imaginea arabilor. Totodata s-a facut si un sondaj in randul populatiei romane in ceea ce priveste parerea acestora despre arabi: sondajul nu a fost dat publicitatii din cauza faptului ca nu a prezentat lumea araba intr-o fata pozitiva, multi dintre cei intervievati raspunzand in baza ideilor preconcepute in legatura cu lumea araba: spre exemplu, cand au fost intrebati cu ce se imbraca arabii, marea majoritate au raspuns ca in culoarea verde iar despre imaginea arabilor nu au putut relata decat ca sunt indivizi bruneti si cu mustata, aratandu-se interesati mai degraba de aspecte de ordin sexual decat de orice alta natura.
Despre motivele infiintarii, tot dl Mazen Rifai a dat si explicatiile de rigoare, intreabandu-se etoric pe parcursul explicatiilor daca drepturile omului sunt facute numai pentru tarile din Nord si nu sunt respectate in tarile din Sud.




Din pacate Romania, tarile europene, tarile civilizate au o idee foarte puternica despre extremismul in islam si au generalizat aceasta idee despre islam: totodata dl. Rifai a mai spus cu parere de rau ca nu a auzit pe nimeni care sa vorbeasca despre sufism, o orientare religioasa ce apartine de asemenea Islamului si este de asemenea cunoscuta in Islam.
Cu privire la importanta infiintarii acestui club ne-a vorbit dl Abdulah Mubaser care a spus ca exista mai multe cluburi si comunitati arabe in Romania, cluburi ce au avut si continua sa aiba un rol activ dar fara niciun rezultat pentru ca legatura dintre cluburile propriu-zise si populatia romana nu exista. "Pentru ca traim in Romania se impune in mod imperios necesar existenta comunicarii dintre romani si arabi, o comunicare desavarsita prin intermediul unui club, care se doreste a fi sau a deveni Clubul Romano-Arab de Cultura si Presa."
Despre activitatea acestui club, dl Issam Akrabaoui ne-a spus pentru inceput ca acest club are 62 de membrii, 16 fondatori, dintre care 8 sunt romani si alti 8 sunt arabi. Totodata clubul a efectuat rezolvarea mai multor probleme care s-au intalnit intre romani si arabi; mergand pe acest principiu, clubul a organizat o suita de intruniri care au luat forma unor seminarii :

- tema casatoriilor mixte,
- problema Ierusalimului, locul de convergenta al tuturor religiilor
- confruntarea dintre civilizatii.
Pret de cateva minute, supunandu-se dorintei invitatilor sai, Ahmed Jaber devine din moderator, intervievat al domnului Issam Akrabaoui. Dl Ahmed Jaber este intrebat astfel ce vede in viitor in privinta acestui club romano-arab de presa, raspunzand ca acest club poate fi considerat o poarta sau un pod de trecere intre Orient si Europa, Orient si Occident deschizand toate usile cu ajutorul culturii ce, dupa cum stim, este lipsita de frontiere. Ahmed Jaber afirma de asemenea ca spera ca acest club sa puna punct transmiterii de informatii gresite despre lumea araba, despre Romania si lumea din diaspora, asa cum s-a intamplat cu cetatenii de origine araba de pretutindeni, dupa evenimentele din 11 septembrie 2001.

In final, Ahmed Jaber enunta faptul ca este nevoie ca scriitorii, oamenii de cultura si oamenii de stiinta romani sa fie alaturi de Clubul Romano-Arab de Cultura si Presa pentru un interes comun, un interes nu material ci unul moral si cultural, pentru unitate si pentru a se putea explica lumii intregi ca informatiile negative circula foarte repede si nu trebuie sa fie crezute mereu in totalitate.



Spre completarea celor spuse de moderatorul emisiunii, Ahmed Jaber, Mazen Rifai completeaza spunand ca nu se cere nimic de ordin material de la cei amintiti mai sus, ci asa cum prevad principiile Uniunii Europene se cere doar sa se realizeze o unificare a culturilor si stiintelor si o apropiere a civilizatiilor. Membrul fondator al clubului de presa despre care s-a discutat, dl. Issam Akrabaoui a enuntat faptul ca solicita ziaristilor romani si oamenilor de cultura, precum si celor de stiinta sa devina o singura mana, sa puna umar de la umar pentru o constructie si pentru o reconstructie a ideilor despre lumea araba, nu asa cum este ea prezentata de mass-media occidentala, ci una apropiata de realitate, aceasta reconstructie si unificare a civilizatiilor prin cultura conducand spre binele general uman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu