luni, 7 septembrie 2009

Ziua Pamantului Palestinian - invitat special: ambasadorul palestinian la Bucuresti


In prima parte a emisiunii ,, Fara frontiere” am avut onoarea sa-i avem ca invitati pe dr. Ahmad Majdalani - ambasador al Palestinei si pe dl Mihail Galatanu- scriitor, director al rev. ,,Flacara” si nu in ultimul rand membru fondator al Clubului Romano-Arab de Cultura si Presa.

Cu totii stim ca Palestina este o tara sfanta, un nume cu rezonanta in sufletul a milioanelor de credinciosi crestini si musulmani si iudaici. Acum 30 de ani, pe pamantul palestinian a avut loc o insurectie, o revolta care s-a numit ,, ziua pamantului palentinian”. Am ales aceasta zi tocmai in memoria acelei zile .

Ce rol a avut aceasta revolta?

De ce a avut loc ?

Ce efecte si ce semnificatie are?

Dr. Ahmad Majdalani declara ca se considera ziua pamantului palestinian ca zi nationala tocmai pentru ca are o importanta foarte mare prin care dovedeste legatura poporului palestinian in pamantul sau si asupra pamantului sau. Toata lumea cunoaste situatia catastrofala din ‘ 48 cand au fost ocupate teritoriile iar dupa acesta catastrofa s-a creeat statul israelian si a fost deportat poporul palestinian din teritoriile sale. In tot acest timp s-a inregistrat cel mai mare transfer de populatie din istoria recenta. In ’48 teritoriul palestinian era de 27 000 km patrati. Dupa creearea statului israelian s-a legiferat o lege numita ,, proprietati lipsite de proprietar” si s-a numit un judecator care patrona aceste proprietati lipsite de proprietar; misiunea legii era sa confiste aceste teritorii, confiscandu-se astfel teritoriile cetatenilor care au ramas in teritorii din ’48. In ’75 s-a fost propus un plan pentru dezvoltarea Galileii pentru guvernul israelian insa in realitate ascundea dorinta de a pune mana pe pamanturile palestinienilor ramasi acolo si de a schimba situatia demografica, de a aduce colonisti evrei care sa ocupe aceste teritorii. La 15.08.1975 a avut loc o adunare a responsabililor palestinieni, au format o liga araba pentru apararea

pamantului; aceasta liga a condus toate actiunile de aparare a pamantului si a luptat sub forma pasnica sub actiuni in tribunale. . Aceasta liga a actionat aproape un an pana la 30..03.1976 cand ziua de 30 martie a fost declarata zi nationala ( ziua libera din punct de vedere legal, nu se muncea in acea zi ). Astfel ziua de 30 martie este considerata o zi de legatura a poporului palestinian cu pamantul sau.

Exista ceva deosebit asupra acestei zile, cei care s-au revoltat acum 30 de ani au fost palestinieni care au obtinut cetatenia israeliana. Ce inseamna acest fapt pentru dumneavoastra?

Ambasadorul Statului Palestinian explica faptul ca poporul palestinian oriunde s-ar afla are aceeasi entitate, palestinienii care se afla acum in Israel sunt cetateni israelieni dar nu au aceleasi drepturi ca ceilalti cetateni. Problema care se discuta este aceea cum sa devina Israel un stat cu egalitate de drepturi intre toti cetatenii

Israel atunci cand a fost infiintat si chiar si inainte de infiintare a fost infiintat sub pretextul: un pamant fara popor pentru un popor fara pamant. De unde a aparut poporul palestinian?

Proprietati ale cetatenilor de origine evraica erau de 20 % iar restul erau proprietati ale poporului palestinian . Forumul conducator al poporului palestinian care reprezenta parlamentul in ’88 a declarat initiativa de pace a poporului palestinian care se bazeaza pe exercitatea legitimitatilor internationale pentru rezolvarea problemei palestiniene si aplicarea rezolutiilor Natiunilor Unite 242,338 si 194. Acestea au demonstrat ca trebuie creeat statul palestinian independent pe teritoriile care au fost ocupate dupa razboiul din ‘ 67.

Toate initiativele de pace in frunte cu initiativa palestiniana, initiativa araba releva un fapt: pamant contra pace dar Israel doreste pacea contra nimic. In sfarsit a aparut si zidul de separare care a fost construit pe pamant palestinian . Cum comentati acest lucru domnule ambasador?

Procesul de pace si inceputul lui, toate acestea au inceput la conferinta de la Madrid in ’91 si s-a bazat pe doua linii : o linie cu tratative directe palestiniene- israeliene si o a doua linie cu tratative multilaterale la care sa participe mai multe state interesate de rezolvarea problemelor. In vremea centala care a fost de inceputurile initiativei de pace pana acum se afla si refuzul Israelului de a recunoaste terotoriile care au fost ocupate de pe urma razboaielor din ’67. Situatia acestor teritorii trebuie rezolvata ea fiind esentiala problema in fata procesului de pace.

Raidurile israeliene asupta teritoriilor palestiniene sunt considerate drept o lovitura asupra procesului de pace. Este adevarat?

Impotriva procesului de pace au fost mai multe evenimente: asasinarea primului ministru israelian , reactiile la alegerea fortelor de dreapta israeliene; acest blocaj in fata procesului de pace a incurajat radicalismul din partea fortelor palestiniene si au aparut niste curente de forte palestiniene sub orientare religioasa.

Prin legatura telefonica intra dl.Octavian Tibar- fotoreporter al revistei ,, Flacara”

Va prezentam efectul acestui zid in ochii unui fotoreporter. Spuneti-ne, in colaborare cu centrul Cultural Ierusalim si cu Asociatia de Prietenie Palestiniano-Romana care v-a gazduit si v-a primit acolo, din punctul dvs de vedere acest zid cum l-ati observat in Ierusalim si cum a fost vazut cu ochii dvs?

Domnul Octavian Tibar marturiseste ca pentru el a fost o experienta unica sa ajunga

in acel spatiu , a luat contact cu oamenii din zona, cu palestinieni care au fost calauzele lor; el spune ca exista un mare contrast intre felul de a fi al oamenilor si spatiul in care ei traiesc; a cunoscut oameni de o calitate umana excelenta, oameni care din pacate traiesc inconjurati de ziduri , ceea ce este foarte greu de inteles. Este un paradox in acel colt de lume, si nu crede ca este normal sa existe oameni intre ziduri ptr ca zidurile nu isi au locul si nici rostul in zilele noastre nicaieri in lume.

Cum ati fost primit de familiile mixte de acolo domnule Tibar?

Relateaza ca a fost o experienta deosebita, simtindu-se exact ca acasa, desii mixte familiile sunt de o mare unitate, sunt ca un fel de comunitate foarte bine integrata in restul societatii respective. Sunt ospitalieri desavarsiti, niste gazde foarte bune.

Cum ati privit dumneavoastra domnule Tibar drumurile dintre tururile palestiniene in autoritatea palestiniana?

Relateaza ca a avut sansa de a se deplasa in diferite zone din Palestina, insa regreta faptul ca nu a avut timp suficient pentru a si-l petrece acolo; totodata marturiseste ca a vazut lucruri care nu tin neaparat de o anormalitate dar se incadreaza in normalitatea epocii noastre; sunt lucruri greu de imaginat daca nu ajungi sa le vezi.

Ce parere aveti despre calatoria fotoreporterului revistei ,, Flacara”, Octavian Tibar?

Mihail Galatanu spune ca demersul revistei ,, Flacara” a pornit de la constatarea ca in ultima vreme nu exista un flux informational venind din acea parte in Romania. Informatia care vine este deficitara. ,, Flacara” a dedicata mai multe coperti si mai multe reportaje cu subiecte care au tangenta cu Orientul Apropiat. Inainte de ’89 informatiile care parveneau pietei romanesti erau mult mai bogate insa ulterior aceasta situatie s-a schimbat ; am facut o echipa de reporteri speciali care a ajuns in acea zona. Am incercat sa acoperim acest deficit de informatie.

Are zidul si consecinte bune, impiedica niste confruntari sangeroase domnule ambasador?

Pentru siguranta cetatenilor palestinieni si israelieni este important procesul de pace si intelegere, nu creearea de ziduri; s-a propus creearea unui zid pe linie de marcatie al teritoriilor ocupate in urma razboiului din ’67.

2. Libera exprimare

In cea de-a doua parte a emisiunii , impreuna cu dl. Hassan Kanaan s-a dezbatut problema liberei exprimari.

De curand a aparut pe internet un filmulet care dauneaza imaginii profetului Mohamed sub pretextul liberei exprimari. Ce dezamagire aduce in sufletul dvs. Caricaturile si filmuletul de care vorbim?

Hassan Kanaan marturiseste convingator ca daunele sunt destul de grave mai ales ca vine din partea unui parlamentar. Inainte de a face daune musulmanilor si intregii natiuni musulmane, el a facut daune poporului olandez; este vorba de un fanatism care ia ca umbrela islamul si face anumite fapte rele, negative impotriva societatii pe numele islamului. Acesta ar trebui in primul rand sa ceara scuze din partea poporului olandez; noi ca musulmani am dezaprobat acest film.

Libera exprimare- multi o folosesc pentru a-si apara anumite interese.

Care este definitia liberei expresii si a exprimarii?

Fiecare om la nastere are drepturi dar nu si obligatii , de la o anumita varsta incep si obligatiile; dreptul meu se opreste cand incepe dreptul dvs.; atunci incep obligatiile mele si drepturile dvs.; am dreptul sa spun ce vreau, sa ma exprim dar nu am dreptul sa aduc ofense injurioasesi sa deformezparerile celorlalti.

Un comentariu:

  1. Vreau sa pun putina ordine si sa simplific discutia.
    In primul rand, nu exista un stat cu numele de Palestina, ci "Autoritatea palestiniana" care si-a arogat functii de stat. Aceasta entitate este divizata in doua unitati care se dusmanesc de moarte: cea de la Ramala, condusa de OEP si cea din Gaza, transformata intr-un cuib de terorism.
    Acum, despre problema in ansamblu.
    Aspiratia finala a miscarilor "de eiberare" palestiniene este de a distruge statul Israel, care este statul national evreiesc. Ca urmare, eforturile lor si sunt indreptate in aceasta directie. Caile preconizate sunt variate si deseori subtile. Ajungand la concluzia ca nu o pot face pe cale violenta si nu sunt capabili sa demoralizeze populatia israeliana, palestinienii (care nu sunt dealtfel un popor distinct de ceilalti arabi din zona) incearca in tratativele de pace sa puna conditii care sa duca la subminarea de facto a existentei Israelului. De exemplu, ei refuza recunoasterea acestuia ca statul national evreiesc si pretind "sine qua non" ca intr-un acord de pace aceasta tara sa primeasca milioane de urmasi ai refugiatilor arabi din 1948. Deasemenea prin propaganda lor demagogica si plina de mistificari incearca sa mobilizeze opinia publica din lume, bazandu-se si pe traditia ostilitatii antievreiesti existenta in Europa.
    Lucrurile sunt cunoscute. Din pacate nu putini oameni dinafara lumii musulmane se lasa influentati de aceasta propaganda in care se folosesc argumente potrivite normelor morale si urechilor europene, in timp ce la fata locului arabii palestinieni se comporta conform propriilor coduri "morale", cuprinzand terorism, violenta, vandalism, incitare la violenta, chiar mai mult contra propriilor semeni decat contra israelienilor, pentru a-i aduce pe linia dorita si a inabusi "indisciplina" fata de "inamicul sionist".
    Israelienii stiu bine cu cine au de a face.
    Il asigur pe d-l Jaber ca-si pierde timpul degeaba.

    RăspundețiȘtergere